Gouden melk is een super(held)food!

Gouden melk is een super(held)food!

In mijn zoektocht naar gezondheid en recepten die ook geschikt zijn voor kinderen, stuitte ik op een recept voor ‘Golden Milk‘. Inmiddels weet ik dat ik met spannende namen moet komen om mijn kinderen überhaupt iets nieuws te laten proberen, en gouden melk klonk superheld-achtig en dus veelbelovend. Het wordt gemaakt door (plantaardige) melk te mengen met een pasta van kurkuma en water, dat je tot een maand in de koelkast kunt bewaren en zo makkelijk aan allerlei gerechten kunt toevoegen.

Ik had al vaker gelezen over de gezondheidsvoordelen van kurkuma, ook wel geelwortel, koenjit of Kanchani genoemd in het Sanskriet, dat ‘Golden Goddess’ betekent. Zo zou het ontstekingsremmend en ontgiftend werken, je spijsvertering verbeteren en je weerstand verhogen. Oprecht een ware superfood dus!

De kurkuma pasta is heel simpel te maken. Je gebruikt ongeveer een half kopje kurkuma poeder op een heel kopje water en verwarmt dit al roerend op een laag pitje. Je mag wat water toevoegen als het begint aan te koeken, maar gebruik niet teveel, het moet een dikke pasta worden. Ik had biologische kurkuma gekocht bij Unlimited Health, want het voelde niet goed om hier ‘gewoon’ een supermarktpotje voor te gebruiken. Ik was met iets magisch bezig! Mijn kinderen vonden het ook machtig interessant en mochten één voor één helpen roeren en tussendoor even lekker aan de kurkuma ruiken. Kijk wel uit, kurkuma is ook een krachtige kleurstof dat we, zo bleek later, niet meer uit onze kleren kregen.

IMG_8057IMG_8054 copy

Na ongeveer een kwartier was het een dikke lobbige pasta geworden en deden we het in een glazen potje nadat het een beetje was afgekoeld. Stap 1 was gelukt en we waren allemaal erg trots! En omdat de kinderen hadden meegeholpen, wilden ze maar al te graag de magische gouden melk uitproberen.

Dit is het recept voor ons gouden superhelden-drankje (voor 4 personen):

  • 4 kopjes biologische rijstmelk of amandelmelk
  • 2 theelepels kokosolie
  • 2 theelepels kurkuma pasta
  • 2 theelepels (rauwe) honing

Verwarm de melk, de kokosolie en de kurkuma pasta langzaam in een steelpannetje, maar zorg dat het niet gaat koken. Als het op een aangename drinktemperatuur is, voeg je honing naar smaak toe. Het is echt heerlijk en ook een gezellig ritueel om zo samen te doen op een druilerige woensdagmiddag. We eten ook vaak gouden yoghurt als toetje, door gewoon een theelepeltje door de griekse yoghurt te roeren, met wat rozijntjes of een beetje honing erbij.

Voel je de superhelden-powers al in je opborrelen?

 

 

2 gedachten over “Gouden melk is een super(held)food!

  1. Golden Milk kende ik nog niet, ga het proberen! Leuk!
    Wat ik vaak doe als ik me niet lekker voel is verse kurkuma, gember en de schil van 1 citroen of limoen raspen. Dit mengen met veel, heel veel rauwe honing. Alles in een potje in de koelkast en dan per mok met heet water, 2 theelepels van deze ‘bandrek’ (is Indische naam voor dit drankje). Er schijnen trouwens nog meer bandrek versies te zijn. Mijn vader dronk het vroeger in Indonesië met kokosmelk, gember en palmsuiker. Hier kan je natuurlijk ook nog kurkuma aan toevoegen 🙂

  2. Als je zwarte gemalen peper toevoegt bij het bereiden van de pasta worden de geneeskrachtige eigenschappen van de Kurkuma pas goed losgemaakt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *