Irish Moss

Irish Moss

RAW-MAMAKan je begrijpen dat toen ik voor het eerst de naam Irish Moss onder ogen kreeg, ik meteen een visioen had van mezelf met een stoere roodharige Ier, struinend langs de kusten van Ierland? Of was het al wandelend door het oerbos op Killarney? Het zou natuurlijk ook de dochter kunnen zijn van Inspector Moss. Anyway, omdat ik altijd in ben voor iets nieuws dat mijn gezondheid ten goede komt, ging ik meteen een onderzoek instellen naar Irish moss.
Wat is het, hoe ziet het eruit, waar komt het vandaan en wat heb ik eraan, behalve dat de naam mij visoenen geeft van een stoere Ier!?

Wat is het?
Irish Moss is geen groen mos dat tegen de bomen aan groeit, dus het oerbos valt al af! Het is niet de dochter van Inspector Moss want hij blijkt geen kidz te hebben.
Het is een rood/rossige algensoort. Een zeewier dat in koud water groeit en een van de rijkste en goedkoopste superfood is op deze aardbol. Het werd eeuwen lang al geplukt door (zie je, dus toch) stoere Ieren die wisten hoe belangrijk deze superfood was voor de gezondheid. Het werd het eerst beschreven in 1810 en werd een belangrijke voedingsbron gedurende de Grote Hongersnood van 1846!

Hoe ziet het eruit?
Toen ik het uit het pak haalde rook ik de zee! Vurrukkulluk!! Het zeezand had zich aan het mos gehecht en glinsterde me toe. Beloften van iets moois en een reminder dat ik het goed moest uitspoelen. Maar eerst een nachtje laten weken. Zorg wel dat je een grote schaal neemt want het mos gaat groeien. De volgende ochtend ziet het er zo uit:

image

Het doet me denken aan de groene rubberen laarzen (maar dan roze) van die Ier die met me mee is gegaan de Irish moss te verzamelen in mijn dromen. 😉  Als je het goed hebt uitgespoeld en uitgespoeld en uitgespoeld tot het echt zonder zand is, doe je alles in een goed sterke blender met het sap van een citroen en een beetje water tot het een gladde massa is. Niet teveel water gebruiken want het moet een stevige pasta worden.
Je krijgt dan zoiets:
Een gladde pasta. Blijf kleine beetjes tussen je vingers wrijven tot je geen korreltje meer voelt, maar een gladde massa.
imageMaar wat heb je eraan? Loop je daar te sjouwen met emmers vol zeewier. Waarom? Kijk van mij kan je het nog begrijpen, toch? Die visoenen van een stoere Ier, maar voor jou gaat dat vliegertje niet op.
Nou zal ik je vertellen: Irish Moss is een echte goedkope superfood. Het zit vol vitamine A, B, C, D, E, F en K. Bijna het hele alfabet. Er zitten grote hoeveelheden calcium, kalium, zwavel, magnesium, ijzer, broom, mangaan, fosfor, selenium, zink en pectine in. Ook proteïnen en antioxidanten. Wil je nog meer weten??? Nou denk eens aan de taurine dat het bevat, belangrijk om je hart goed te laten functioneren. Voor mij natuurlijk super, want zo’n stoere Ier is natuurlijk een hartenbreker. Net iets voor mij! En zo kan ik wel doorgaan. Lees anders even de blog van  Jesse van der Velde.

imageik heb deze heerlijke taartjes gemaakt met Irish Moss. Echte lentetaartjes waarvan je het recept kunt vinden op jokuhgoesraw, maar je kunt een eetlepel in je smoothies doen. Het is smaakloos dus je merkt er niets van. Je kunt het ook als maskertje gebruiken. Lekker dik op je gezicht smeren en het resultaat is een heerlijk zacht huidje! Geen wonder dat die Ierse meisjes zo’n mooi huidje hebben!

Je begrijpt dat om nu steeds een date te moeten maken met een mooie Ier een omslachtige manier is om aan Irish Moss te komen (alhoewel het niet te versmaden is). Gelukkig is het ruimschoots te vinden bij Unlimited Health in Amsterdam. Je kunt het ook via de webwinkel bestellen!
Probeer het eens en laat me weten hoe het bevalt! Tot gauw!!!

4 gedachten over “Irish Moss

  1. Fantastisch verhaal Joke!!! Ik heb genoten van je schrijfstijl en je weet, ik heb iets met Ieren! We zitten niet voor niets de helft van het jaar bij onze pracht Ierse kleinkindjes❤️ En wie weet ga ik dat recept van jou maar eens proberen. Dankjewel voor je humoristische informatie!

  2. Het is zonder smaak! Je moet het toevoegen aan bepaalde voedingsmiddelen om het steviger te maken of dikker zoals ik heb beschreven…….

  3. Mo kijk nog eens op de website jokuhgoesraw.nl Daar staat onder “taarten” 2 recepten die Irish Moss gebruiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *